maandag 22 mei 2017

op pad in het zwart, net als thuis, naar Aso

22 mei

Kumamoto, nu 28 graden.
Voor vandaag heb ik een auto gehuurd. Het bedrijf dat de auto verhuurt, ligt niet ver van mijn hotel vandaan.
Voor het ‘ in-checken” nog even wat inslaan voor de hongerige maag.
Ik krijg een zwarte auto. Een automaat. Hoe ging het ook alweer met zo’n automaat? En hoe werkt het navigatiesysteem in de auto. Het lijkt alsof ik de eerste ben die deze vragen stelt. Veel paperassen maar geen handleiding voor de autobesturing en alles wat daar bij hoort en niet van het navigatiesysteem.
Laat me uitleggen hoe alles werkt. Het navigatiesysteem op Engels zetten en degeen die me helpt vragen of hij 3 dingen wil inbrengen. Allereerst HOME. Kom ik in ieder geval thuis en daarna de 2 plaatsen in het Asogebied dat ik wil bezoeken. Denk er ook nog over om Beppu te laten invoeren maar dat kan ik misschien zelf wel onder weg.


“ Centraal gelegen op Kyushu is het Nationale Park Aso, bestaande uit het vulkanisch actieve gebied rond de vulkaan Aso en het gebied rond de berg Kuju, de hoogste berg (1.788 m) in Kyushu. De berg Aso is een zeer grote en indrukwekkende calderavulkaan en bezit de grootste krater van de wereld: hij heeft een breedte van 16 km (van oost naar west) en een lengte van 32 km (van noord naar zuid).
Als u rond de krater wilt lopen, dan heeft u een wandeling van niet minder dan 128 km voor de boeg. De calderavulkaan is ontstaan tijdens een enorme explosie. De klap was zo groot dat een deel van het landschap werd weggeblazen. Alleen een grote depressie in het landschap, de caldera, herinnert ons aan deze catastrofale gebeurtenis. Als u in de caldera bent, dan ziet u de rand van deze krater als een soort rotswand aan de horizon staan. In deze oorspronkelijke caldera heeft zich een aantal 'nieuwe' stratovulkanen gevormd, tijdens latere uitbarstingen. De meest actieve en meest bezienswaardige is de vulkaan Nakadake (1.323 m). Deze krater barstte op 13 september 2015 onverwacht uit en overspoelde de omgeving met een dikke laag as. De krater hiervan wordt gekenmerkt door een geweldige rookontwikkeling. Als de wind uit een gunstige richting komt, dan kunt u op de bodem van de krater een vloeibare en kolkende massa zien, waaruit stinkende zwaveldampen ontsnappen. De geschiedenis heeft ons geleerd dat er ieder moment weer een uitbarsting kan plaatsvinden. In de afgelopen eeuw volgden de uitbarstingen elkaar in een snel tempo op, zoals weer in september 2015 bleek.” (zie verder http://www.vakantiearena.nl/japan/het-nationale-park-aso)
Van Kumamoto naar de eerste plaats is ongeveer 45 kilometer. Ik doe er bijna 2 uur over. Dat komt door een aantal dingen: ook op de vierbaans weg vanuit Kumamoto wordt slechts 50 kilometer gereden. er zijn veel, veel, veel verkeerslichten. Dus vaak stoppen onder weg. En ook komen er veel straatjes, pleinen, parkeerplaatsen, toegangswegen tot winkels et cetera uit op de weg. Dus vaak schieten auto’s de weg op. Werkt allemaal vertraagend. Maar vraagt ook van de bestuurder alertheid. Wel vermoeiend. Maar levert waarschijnlijk minder ongelukken en dus minder verkeersslachtoffers op. Raak snel gewend aan de automaat.
Op weg naar Daikanbo. Een uitzicht op het dal, waar aan de overkant de Aso ligt. Onderweg daar naartoe over de slingerende wegen omhoog schuren een paar jonge, stoere Japanse meiden voorbij op de motor. Geweldig om dat te zien als ze mij voorbij rijden.
Kom op een prachtig uitzichtpunt. Zie in het dal beneden de veldjes rijst in het water blinken door de zon.
“ This peak is located on the northern outer rim of Aso in the northeast of Uchinomaki Onsen. It used to be called ”Tomigahana” and later was renamed to ”Daikanbo” when the town mayor Mr. Kojima made a request to Soho Tokutomi (a well-known writer) in May 1922. 
The view of Aso Gogaku and the Kuju Mountains from here is fantastic, in particular, when the mountains surface from a sea of clouds. The peaks of Aso Gogaku from this spot is called ”Nehanzo” as it looks like a Buddha lying on his back. The viewing platform overlooking the entire Aso City comes with a souvenir shop and a restaurant. The area is also known to be a great spot for astronomic observations as well.” (https://kumanago.jp/en/spots/detail/430000000211.html)




Na een afdaling naar het dal en een klim weer omhoog kom ik dicht bij de vulkaan waar het vandaag allemaal om gaat: de Mt. Aso Nakadake krater.
“ This grand caldera stretches 24km from north to south and 18km from east to west. It is surrounded by 4km of rocky surface created by spewing lava. At the center of the caldera nestled among the Aso Gogaku (the five mountains of Aso - Mt. Nekodake, Mt. Takadake, Mt. Nakadake, Mt. Eboshidake, Mt. Kijimadake) is Mt. Nakadake, an active volcano emitting smoke. 
Although Mt. Aso itself is one of the largest craters in the world, this volcanic mountain alone is a massive crater by itself. It measures; a 600-meter diameter, a 130-meter depth, and a 4-kilometer circumference. You are most-likely to be overwhelmed with the dynamic landscape of this active volcano.” (https://kumanago.jp/en/spots/detail/430000000209.html)
Hij laat nog altijd de wolken zwaveldamp zien. Helaas kun je op dit moment niet meer met de kabelbaan naar de krater toe. De gondels zijn verdwenen en er is zelfs toezicht van de politie om te zien dat er niemand naar boven gaat. Het volkomen verlaten parkeerterrein zegt alles. Wat moet het boven een geweldig uitzicht zijn op de groene massa in het kratergat.
De heenweg kostte veel tijd. Ik had nog graag naar Beppu willen gaan, maar besluit toch om half vier terug te keren naar Kumamoto om de auto op tijd te kunnen inleveren voor 19.00 uur. Weer lange tijd onder weg.
Morgen naar Nagasaki!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

naar Narita via de haven van Yokohama

29 mei Voordat ik Yokohama verlaat en naar Narita reis naar mijn laatste hotel voor de overnachting, ga ik nog een paar uurtjes het ha...